Männen och jämställdhet

Aldrig förr har feminism varit så omtalad. Och hatad. Och älskad. Alla har en åsikt, och debatterna avslöser varandra. Vi lever i världens mest jämställda land. Men vi är inte jämställda. Det är någonting som är ett faktum. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än men, objektifieras fortfarande och har inte samma möjlighet att ta plats i samhället (utan att använda sitt utseende). Det är en skam.  Någonting som man nu dock börjar inse, är att kampen för jämställdhet inte kommer att vinnas – utan männen. Männen är 50 procent av världens befolkning, och utan en förändring i deras tankar kommer feminismen aldrig att segra.

I en artikel från Dagens Nyheter kan man läsa rubriken ”Vi män måste bi jämställda”. Någonting som är så sant det kan bli. I artikeln intervjuas Patrick Godanna, en man från Sydafrika som brinner för att få unga män att ändra attityder till våld och sexualitet. Han säger att han tidigare har varit en del av den machokultur som finns i samhället, men att han numera bekämpar den istället. Så här står det i artikeln:

– I Sydafrika anser många män att de äger rätten till kvinnans kropp, och därför sker det så många våldtäkter. Män måste lära sig att betrakta kvinnor som jämlikar. Jag har förstått att även i Sverige har många män en förnedrande syn på kvinnor och även i ert land blir kvinnor våldtagna. Att förändra mäns attityder är en global fråga.

Männens attityd

Han slår huvudet på spiken. Mäns attityder. Och nog är det många som nu ropar ut: inte alla män! Och det är självklart inte alla män som slår, våldtar eller nedvärderar kvinnor. Men däremot har nära på alla kvinnor varit med om det. Det är skillnaden. Så vad ska man göra? Jo, precis som Patrick i artikeln menar, måste männens attityd förändras – och machokulturen måste raderas. Som exempel kan en väg mot jämställdhet vara att jobba för att tillåta männen att känna. I Ted Gärdestads gamla dänga sjunger han ”Du har då aldrig trott på tårar, det passar inte för en karl. Om man är över femton vårar finns inga känslor kvar”. Lika aktuellt då som nu. Killar måste också få vara känsliga. Killar måste också få vara sexiga. De har lika mycket rätt att få klä upp sig och vara fåfänga som kvinnor. Stringtrosor är ingenting som är konstigt, men varför inte öppna upp så att alla män ohämmat kan handla stringkalsonger från Williejohn.se till exempel. Det ska vara en självklarhet att ha sexiga underkläder, precis som det är för kvinnor.

En bättre värld

Det finns mycket som ska göras i kampen för jämställdhet, och att välkomna männen i kampen är nog en av de viktigaste sakerna. Vi delar världen och för att leva tillsammans i den måste vi alltid sträva mot samma håll. Det är först när vi har nått jämställdhet som den feministiska kampen kommer att avslutas. Och när vi väl har nått det kommer världen att bli en så mycket bättre plats för alla.