Kvinna + väktaryrke = självklart!

vakt väktare ordningsvakt omgjordAtt det här med jämställdhet tar långt tid, det är en underdrift rent utsagt. Föreställ dig till exempel dessa två ord väktare och ordningsvakt, och berätta vad du såg för din inre syn. Låt oss gissa – en man förmodligen. Men det finns faktiskt kvinnliga väktare också.

En väktare behöver inte vara synonymt med en man, det kan vara en kvinna lika väl – för precis som en man så har den kvinnliga väktaren även ordentlig ordningsvakt utrustning så som väst, kängor och batong. För inom yrket gör man inte skillnad på man och kvinna, där är man väktare som gör ett jobb. En kvinna får ingen specialbehandling eller enklare uppgifter för att hon är kvinna, hon får gå igenom precis samma träning och utbildning som vilken man som helts – men trots detta så möts man som kvinnlig väktare av en rad olika fördomar. Till exempel fick Hässleholm sin första kvinnliga väktare så sent som 2001, skriver Kristianstadsbladet.

”Som väktare behöver du ha bra koll vad du ska göra om du hamnar i en tuff och hotfull situation och behöver försvara dig själv” läs hela artikeln här.

Inte ensamt yrke, längre

Att arbeta som väktare är inte något man ska göra om man inte har ett starkt psyke. Man uttsätts dagligen för kränkningar och hotfulla situationer om man arbetar inom ett brottsbelastat område till exempel. Likaså är det viktigt att aldrig ställa sig själv i en situation där man kan skadas. Till exempel är det oftast bara bilburna väktare som arbetar helt ensamma och de väktare och ordningsvakter som rör sig i stan ronderar ofta två och två – plus att man håller kontinuerlig kontakt via radio med hela sin arbetsgrupp. Men så har det inte alltid varit. Väktaryrket fick nämligen se över sina arbetsrutiner ordentligt i slutet av 2011 då en kvinnlig väktare på Häktet i Huddinge attackerades och avled i tjänsten, just på grund av bristande rutiner (källa). Så numera är rutinerna omlagda och inga väktare arbetar längre ensamma i situationer som kan bli hotfulla för dem – och det spelar ingen roll om man är man eller kvinna!