För ett jämlikt Sverige

Vi i Sverige är privilegierade på många olika sätt. Vi vår sjukvård tillhör en av de allra bästa i världen som många ser upp till, det är gratis för oss att gå i skolan och vi har möjligheter till att uppnå det mesta här i livet, bara så länge vi vill. Vi har det helt enkelt bra i många avseenden, men det betyder inte att vi inte ska fortsätta utvecklas och bli ett ännu bättre land, tvärt om! Just nu är det jämställdhet som är en het potatis, och en otroligt viktig sådan!

Ur många avseenden så är Sverige ett land som ligger i framkant, och vi som bor här har därför såklart mycket att vara glada över. Och det ska vi vara också! Men samtidigt ska vi inte bli allt för bekväma och nöjda, utan hur bra vissa punkter i vårt samhälle än är så finns det alltid minst lika många som kan förbättras, mer eller mindre akuta sådana. Ett ämne som numer ständigt diskuteras och pratas om är jämställdhet och feminism, och om hur många människor i Sverige kämpar för att vi ska bli ett bra land även inom jämställdhet. Vad kan man göra för att bidra till det, kanske du undrar? Låt oss ta upp tre smarta punkter!

  • Ibland behöver det inte vara så mycket svårare än att man tänker sig för. Att inte ha förutfattade meningar om någonting egentligen. Visst kan det låta lättare sagt än gjort, men alla kan vi börja någonstans. Att inte anta att ens tjejkompis vill ha en hudkräm i födelsedagspresent och ens killkompis aldrig skulle vilja ha det är fel, och faktiskt något som sällan stämmer. Tänk på det till nästa gång!
  • Det är viktigt att tänka på vad man lär folk som är yngre än en. Om man till exempel får barn så är det ens skyldighet som en bra och jämlik förälder att inte behandla sina barn olika efter kön, och låta de själv bestämma hur de känner och tycker. Detta istället för att ge dem något man kallar för tjej- eller killeksaker, tjej- och killfärger och andra befängda uttryck. Det är alltså viktigt att inte forma någon in i dålig genussyn!
  • Debattera och prata om det! På nätet finns det massor av människor som är otroligt duktiga på att vända och vrida på jämställdhet, så att alla kan förstå varför det är viktigt och bör finnas. Oavsett vilken åsikt man har just nu, så ska den alltid stärkas av fakta för att den ska få tyngd. Se till att göra det! Och prata om det. I skolan, på jobbet, med kompisar, med familjen, i hemmet. Det är något som är viktigt för alla!

När det kommer till jämlikhet så har vi i Sverige alltså en liten bit kvar innan allting är bra, och det är något som alla bör ta på allvar och bry sig om, tjejer som killar. För jämlikhet är inget som man är ute efter för tjejers skull enbart, utan för båda könens. Ett misstag som många som är kritiska till just jämställdhet gör.