Avtalat sambo

Det jämställde samhället är än inte här, det är någonting som inte går att argumentera mot. Det är någonting som även är tydligt på betalar med svenska kronorbostadsmarknaden. Som exempel rapporterades det härom året att kvinnor betalar högre ränta än män, någonting som självklart är otroligt trist och orättvist. I en artikel rapporterades det att:

I Västernorrland tjänar kvinnor i genomsnitt 24 503 kronor i månaden. Männen tjänar i genomsnitt 28 747 kronor i månaden. Västernorrländska kvinnor betalar i genomsnitt 12 procent högre ränta än män, och eftersom de har lägre genomsnittlig lön än män betyder det att en högre andel av deras disponibla inkomst går åt till att betala räntekostnader.

 

Detta gäller då främst konsumtionslån men en kan ju inte låta bli att fundera på huruvida det är med ränta när man ser till kvinnors respektive mäns bostadslån. Är det skillnad även där?

Bra program om att förhandla ränta

Det är självklart ens eget ansvar att hantera ränta, någonting annat går inte att konstatera – men det är inte alltid man ens vet att räntan är dålig. I november

Två affärskvinnor

lyfte TV-programmet Malou efter tio just ränta och det blev snart tydligt att många inte alls visste om sina möjligheter att förhandla och hur mycket en faktiskt kan vinna på att omförhandla med banken. Malou har även skrivit en artikel i förhållande till programmen om ekonomi, där hon skriver att hon som 10-åring bestämde sig för att bli feminist eftersom hennes mor alltid fick be hennes pappa om pengar. Varje vecka fick hon pengar i ett kuvert av sin äkta make, någonting som den unge Malou redan då ansåg vara fel. Nu är såklart tiderna förändrade men det är trots det många kvinnor som förlorar när det kommer till ekonomi, speciellt om man är sambo istället för gifta.

Glöm inte att ta fram ett samboavtal

När du flyttar ihop med din pojkvän/flickvän och blir sambo är det lätt att tro att allting delas lika om ni separerar, men det finns sambofällor som en lätt kan hamna i om man inte ser över detaljerna. Hela åtta av tio som är sambo, i åldern 30-35, saknar samboavtal och det är någonting som faktiskt kan vara väldigt riskfyllt. Problemen för de utan samboavtal är vanligast om en av personerna har betalat hela bostaden och står ensam på lånet, då kan den personen du är sambo med kräva en del av ägandet i lägenheten om hen hävdar att lägenheten har köpts för gemensamt bruk. Det spelar alltså ingen roll vem som faktiskt har betalat, och samma sak gäller med möbler. Om båda står på kontraktet men bara en av er har betalat kontantinsatsen eller lite mer än kontantinsatsen finns en risk att den som betalat mer måste dela dessa pengar vid en bodelning. Det är mycket detaljer att ha i åtanke när en är sambo och det bästa är att kontakt med en juristbyrå när ni flyttar ihop, eller leta fram ett samboavtal som ni kan kopiera. Det brukar finnas att hitta på nätet.